Thursday, February 1, 2024

 ՀԵՏԱՔՐՔԻՐ ՓԱՍՏԵՐ ՍՈՒՐՃԻ ՄԱՍԻՆ.


1) Իրականում սուրճը հատիկ չէ, այլ ավելի շուտ հատապտուղ: Յուրաքանչյուր հատապտուղ պարունակում է 2 հատ սուրճ:

2) Սուրճը նավթից հետո աշխարհում երկրորդ ամենավաճառվող ապրանքն է։
3) երբ Բեթհովենը սուրճ էր պատրաստում, նա յուրաքանչյուր բաժակի համար եփում էր ուղիղ 60 հատիկ, և միշտ ինքն էր հաշվում:
4) Կոստանդնուպոլսում հայտնված առաջին սրճարանները կոչվել են «Իմաստության դպրոցներ», քանի որ. այնտեղ հավաքվել էին արվեստագետներ ու գրողներ։
5) Սուրճը մատուցվում է նախ ամենահինը՝ Հունաստանի և Թուրքիայի ավանդույթների համաձայն։
6) Ճապոնիան երրորդ տեղում է սուրճի սպառման առումով: Այս երկրում նրանք համոզված են, որ այն բարելավում է առողջությունը և մաշկը դարձնում ավելի երիտասարդ:
7) Բրազիլիան 2001 թվականին թողարկեց փոստային նամականիշներ սուրճի հատիկների հոտով:
սուրճի հոտը չի հանդուրժում շատ միջատներ և ընտանի կենդանիներ.
9) Մինչեւ 10-րդ դարը սուրճը համարվում էր ոչ թե խմիչք, այլ ուտելիք։ Եթովպիայում բնակվող ցեղերը սուրճի հատիկները խառնում էին կենդանական ճարպի հետ և ուտում այդ խառնուրդը։
10) տոպրակները, որոնցում պահվում է սուրճը, ամենից հաճախ պատրաստվում են կանեփից.
11) Չկան կալորիաներ մեկ բաժակ սև սուրճի մեջ, որը շաքար չի պարունակում:
12) հենց սրճարաններում են անցկացվել շախմատի առաջին մրցումները։
13) Իտալիայի կառավարությունը էսպրեսսոն համարում է այնքան կարևոր ըմպելիք, որ կարգավորում է դրա գինը։
14) սուրճը պարունակում է մոտ 1200 քիմիական բաղադրիչ, որոնցից մոտ 800-ը անուշաբույր միացություններ են, որոնք կազմում են այս ըմպելիքի համը։
15) գրեթե բոլոր երկրներում, որտեղ սուրճի ծառեր են աճում, սուրճի հատապտուղները դեռ ձեռքով են հավաքվում։
16) մեկ սուրճի ծառից տարեկան ստանում են մոտ 0,5 կգ բոված սուրճ.
17) սուրճի ծառի կյանքի տեւողությունը 60-70 տարի է, որը համեմատելի է մարդու կյանքի տեւողության հետ։
18) սուրճի մեջ պարունակվող կոֆեինը ուժեղացնում է որոշ ցավազրկողների ազդեցությունը։
19) Արաբական գինի – այսպես էին սկզբում անվանում սուրճը Եվրոպայում:
20) 18-րդ դարի հայտնի ֆրանսիացի փիլիսոփա և բանաստեղծ Վոլտերը օրական խմում էր 50 բաժակ սուրճ, և նա ապրեց շատ պատկառելի տարիք ՝ 83 տարի

No comments:

Post a Comment